alt

Ondanks het feit dat de Algemene Ledenvergadering dit jaar op 'Witte Donderdag' viel, was de opkomst goed. Pakweg achtien leden schoven aan om stil te staan bij de vele activiteiten en projecten die mede door Dorpsbelangen en de leden zijn ondernomen. Variërend van het herstel van de kademuur, Jongeren Activiteiten Plek, tot het project GoudOud in Warffum in samenwerking met de stichting Zorg voor Warfheem.

Er was veel inbreng van de leden, met onder meer suggesties voor ledenwerving, vragen bijvoorbeeld over de gemeentelijke herindeling en waarom de gemeente niet meer investeert in de ontwikkeling van een regionaal 'glasvezelnet'. Terugkerend thema was daarnaast vooral de wijze waarop de gemeente omgaat met de inwoners bij de diverse herstructurering- en vernieuwingsprojecten in Warffum. Omwonenden voelen zich vaak niet serieus genomen door de gemeente. Het bestuur onderneemt actie naar de gemeente.
 
Informatievoorziening leden
Ook de eigen informatievoorziening aan de leden blijft een aandachtspunt. De website warffum.nl wordt zeer gewaardeerd. De publicaties in Op En Om de Terp en op onze website mogen meer worden uitgebreid met achtergrondinformatie over de activiteiten van Dorpsbelangen. Ook wordt benadrukt dat niet iedereen de beschikking heeft over 'moderne media'. Suggesties en ideeën zijn meer dan welkom.
Voelt u zich betrokken bij het wel en wee van Warffum en wilt u zich inzetten voor de leefbaarheid. Mogelijk kunt u dan ons bestuur versterken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ton de Leeuw (secretaris) of een van de andere bestuursleden.
Ook ons webteam zoekt aanvulling op de redactie. Wilt u deel uit maken van een inspirerend en professioneel team en vindt u het leuk om bij te dragen aan onze website, neem dan contact op met de webredactie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Bevingen in Warffum
Voor het tweede deel van de avond liep de zaal vol. Meer dan zestig mensen waren afgekomen op de presentatie van de Groninger Bodem Beweging. Dorpsbelangen heeft ervoor gekozen om juist gebruik te maken van de onafhankelijkheid van deze beweging en niet allerlei 'deskundigen' op dit moment een podium te bieden. Onder meer Daniëlla Blanken, Lambert de Bont en Jeannette Schoorl gaven tekst en uitleg over de oorzaak en gevolgen van bevingen, de schadeprocedure en aandachtspunten daarbij. De teneur is dat de zwaarte van de bevingen en de gevolgen door veel partijen (NAM, deskundigen) wordt onderschat.
 
De schaal van Mercalli
De bevingen in het Noorden ontstaan veel minder diep in de grond dan elders. Hierdoor zijn de gevolgen van een (volgens de boekjes) lichte beving van 3,2 op de schaal van Richter veel groter dan elders, en is de schade ook veel heftiger. Een betere schaal voor de situatie hier is dan ook de schaal van Mercalli, waarin de intensiteit van de beving wordt uitgedrukt.
Verder schetsten de GBB een beeld van de verdere professionalisering van de beweging tot een deskundige en stevige gesprekspartner die gedupeerden met raad en daad ondersteunt en met name zorgt dat er niet zomaar voorbij kan worden gegaan aan de gevolgen van de bevingen. De bevingen moeten op de agenda bij politieke partijen, bestuurders, NAM-deskundigen en de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
 
Het verhaal achter de foto 
Met de fotoreportage liet de GBB-afvaardiging zien dat er achter de schade menselijke verhalen schuilgaan, met oprechte zorgen over de veiligheid, of hun thuis wel bewoonbaar blijft, of de waarde van het huis niet extra keldert en of de zelf gebouwde schouw met dierbare herinneringen wel hersteld kan worden.
Het leverde een informatieve avond op met veel ruimte voor vragen.
Een afgevaardigde van Vereniging Groninger Dorpen merkte op dat 'de Warffummers zo realistisch en nuchter met de hele situatie lijken om te gaan'. Opgemerkt wordt dat dit óók zo is, natuurlijk maken we ons ook meer of minder zorgen, maar we moeten en willen ook verder leven. We zetten ons in voor een veilige toekomst in Warffum en het Noorden. De rekening hiervoor moet wel op de juiste plek komen te liggen. Bij de veroorzaker en de overheid dus. Wordt vervolgd.

Wilt u lid worden van Vereniging voor Dorpsbelangen Warffum: bel of mail naar Ton de Leeuw (0595-425402 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
Wilt u meer informatie over de Groninger Bodem Beweging, kijk dan op de website of bel met Daniëlla Blanken (0595-557366).