alt

Café-Restaurant Spoorzicht is een belangrijke voorziening voor het dorp Warffum. Zoals bekend staat Spoorzicht al een tijdje te koop. Om te voorkomen dat de huidige functie van Spoorzicht verdwijnt is Stichting DBF ingeschakeld om een haalbaarheidsonderzoek te doen om Spoorzicht voor het dorp te behouden. Dit haalbaarheidsonderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Vereniging voor Dorpsbelangen Warffum en de Handelskring Warffum.

DBF heeft opdracht gekregen om eerst de noodzaak en de mogelijkheden te onderzoeken voor het gebruik van Spoorzicht als dorpshuis en multifunctionele accommodatie. Hierbij is gekeken naar het huidige aanbod van alle panden in het dorp waar de verschillende verenigingen gebruik van maken. De beschikbare accommodaties, waaronder ook bijvoorbeeld Op Roakeldais, Zorgcentrum Warfheem en het Hogeland College vallen, zijn samen met Spoorzicht tot nu toe in staat geweest de maatschappelijke activiteiten en dorpsactiviteiten tot ieders tevredenheid te laten plaatsvinden. Toch staat het geheel onder druk. Café Het Centrum is recent gesloten en de toekomst is onduidelijk. Spoorzicht is nog open maar ook hier is de toekomst allerminst zeker.

Om er voor te zorgen dat de verenigingen in Warffum allemaal op een geschikte plek in het dorp terecht kunnen is het behoud van Spoorzicht een belangrijke voorwaarde. Naast een goede plek voor verenigingen is Spoorzicht ook belangrijk voor het toeristisch aanbod van Warffum. Spoorzicht heeft een prachtige locatie in het centrum van het dorp en met de recente opwaardering van de haven heeft de locatie rondom Spoorzicht een nog sterkere uitstraling gekregen. Op het moment dat de bedrijfsactiviteiten van Spoorzicht beëindigd zouden worden zal dit een negatief effect hebben op de omgeving. En bij sluiting moeten alle verenigingen die nu gebruik maken van Spoorzicht dan ook op zoek naar andere, meestal minder geschikte, locaties.

DBF heeft op basis van gesprekken met diverse partijen in het dorp geconcludeerd dat het behoud van Spoorzicht van belang is voor de leefbaarheid in het dorp. Hierbij wil DBF niet alleen kijken naar Spoorzicht maar ook naar de rol van de andere locaties in het dorp. Spoorzicht is volgens DBF uitermate geschikt om een multifunctionele functie te vervullen. DBF heeft ook contact met de gemeente Eemsmond om haar mening te horen over de dorpsvoorzieningen in Warffum. Om de mening van de verenigingen in het dorp te inventariseren zoekt DBF op korte termijn ook contact met ze. Alle verenigingen ontvangen eerst een korte vragenlijst en na de zomervakantie organiseert DBF een bijeenkomst voor alle verenigingen, om breed overleg met het dorp aan te gaan en de voorlopige resultaten te presenteren. Er wordt tijdig een uitnodiging verzonden.

Het allerbelangrijkste om het behoud van Spoorzicht te realiseren is iemand te vinden die de huidige bedrijfsvoering, al dan niet in aangepaste vorm, voortzet. DBF heeft op dit moment wel al contacten met mogelijke opvolgers maar als er vanuit het dorp nog mensen zijn die ideeën hebben voor de overname van Spoorzicht kunnen die dit vanzelfsprekend doorgeven.

Daarvoor en voor meer informatie kan rechtstreeks contact worden opgenomen met Stichting DBF. U kunt hiervoor terecht bij Machiel Adema. Hij is te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en telefoonnummer 0566-602571.

Natuurlijk kunnen diegenen zich ook melden bij Francie Kaaijk van Dorpsbelangen of Henk van Welzen van de Handelskring.