actueel

Traag internet ? Meld je dan aan! Even te laat is veel te laat!


De buitengebieden van gemeente Eemsmond die een lage internetsnelheid hebben kunnen kosteloos op de nieuw aan te leggen glasvezelkabel worden aangesloten.

Maar dit geldt alleen voor de z.g. witte adressen. Deze zijn aangewezen op basis van gegevens van de providers en hebben een downloadsnleheid die onder de 30 MB per seocnde ligt. Op deze adressen is innmiddels een brief op de mat gevallen om zich in te schrijven.
Lees de voorwaarden en wees er op tijd bij!

Geen brief gehad maar toch een downloadsnelheid beneden de 30 Mb per seconde? Meld je aan bij ikbennietgrijs.nl !

Lees de brief voor de witte adressen

 

BMWE-gemeenten steunen collectieve inkoopactie voor duurzame installaties

De energieloketten van de gemeenten Bedum, Winsum, De Marne en Eemsmond geven inwoners de kans om collectief duurzame installaties aan te schaffen. Het energieloket Groningen, waar de lokale loketten onder vallen, heeft samen met de vereniging ‘SLIM wonen met energie’ een collectieve inkoopactie opgezet. Inwoners van de vier gemeenten kunnen zich aanmelden voor advies over de aanschaf van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen.

Vorig jaar hebben bij een soortgelijke actie 500 Groningers hun woningen geïsoleerd.

Collectieve Inkoop Duurzame Installaties
Inwoners die belangstelling hebben kunnen zich inschrijven voor de ‘Inkoopactie Duurzame Installaties.’ Een adviseur bekijkt thuis wat de mogelijkheden zijn. De aanschaf van duurzame installaties wordt goedkoper door de collectieve inkoop.

Inschrijven
Aanmelden voor deelname aan de collectieve inkoop kan tot 22 juni op de website van het Energieloket Groningen: www.energieloket-groningen.nl.
Ook telefonisch aanmelden kan door te bellen naar het telefoonnummer van de inkoopactie van het Energieloket: 050-3070370.

 
 Noordnijs   
 
april 2018
 
     
Pronkjewailpad  
Tocht om de Noord 
 
 

 

 

 

 

 

 

Beste wandelaars en andere contacten,

 
Het Pronkjewailpad gaat morgen (12 april) los..... voor iedereen!!
 
Tien dagen lang was de opening van het Pronkjewailpad, van Lauwerszee tot Dollard tou, van Drenthe tot aan 't Wad, ruim 250 km dwars door het Groninger land! 
 
Wat hebben we genoten van de natuur: de Wadden, het NP Lauwersmeer, de Wierden, 't Roegwold!!
Wat hebben we genoten van de cultuur: de prachtige kerken, borgen, boerderijen, molens!
Wat hebben we genoten van de activiteiten: de musea, de bezoekerscentra, de sportclubs
 
.......en vooral wat hebben we genoten van: gastvrij Groningen! Wat een prachtige ontmoetingen hadden we onderweg. De boer, die liefdevol vertelde over zijn koeien. De boswachter, die ons boeide met zijn natuurgebied. De kaasboer, die ons zijn kaas liet proeven. De chocolaterie, die de chocola liet smelten op onze tong. De schilder, die ons betoverde in zijn atelier, de beheerder van de zorgboerderij die ons rondleidde door zijn dierenpark.
 
Alle locaties (stempelposten) deden hun best om hun kennis en kunde te laten zien, om ons te laten genieten van hun pronkstukje. En .... zo werd het Pronkjewailpad een bijzonder gastvrij avontuur!!!
 
Morgen, donderdag 12 april, start het Pronkjewail avontuur voor iedereen!
Vanaf vandaag (11 april) kun je al de Startkaart omwisselen voor de Pronkjewail Stempelkaart en kun je donderdag (11/4) starten op 7 plekken in de provincie Groningen, zie voor meer info: Pronkjewailpad.nl.
 
Als je er in slaagt om alle (verplichte) dorpsstempels te halen, dan word je op 17 november uitgenodigd voor de huldiging: een wandeltocht, de Camino Groningen, van Ommeland naar Stad met een finish in de Martinkerk, waar alle Pronkjewaillopers een prachtig slot wacht!
 
Wil je een klein voorproefje van het gastvrije avontuur, dat je te wachten staat! Kijk dan op Twitter @Pronkjewailpad en je ziet een prachtig reisverslag (houd ons ook op de hoogte via #PWP2018)!!
Verder kun je ons natuurlijk volgen via Facebook.com/Pronkjewailpad  en via Pronkjewailpad.nl, met mooie foto's. Bovendien komt er binnenkort een aparte fotopagina, waardoor je kunt meegenieten van alle belevenissen onderweg. 
 
Een mooi introductiefilm naar het Pronkjewailpad vind je op: Pronkjewailpad trailer
 
 
Wij wensen alle Pronkjewaillopers een mooi avontuur en een goud pad (buen Camino)!!
 
 
 
 
Opening Pronkjewailpad in een aantal foto's
 
 
 
 
     
De opening door CdK Rene Paas
 
 
Westerwijtwerd in zicht
 
 
Stempelen in Huiskamercafe
 
 
Koffiepauze en stempelen in de kerk
 
 
Vergezicht over het Wad!
 
 
Hoe groot is die Zeearend eigenlijk?
 
 
Het Brintahuisje bij Breede
 
 
Stempelen bij de zorgboerderij
 
 
Over het knuppelpad in 't Roegwold
 
 
Inspectie (on)bemande stempelpost
 
 
    
Bijna overal een kerk waar je kunt stempelen                       .....en de finish met een volle stempelkaart
 
 
 
 

Het Pronkjewailpad, de 'alternatieve' Tocht om de Noord
ontwikkeld i.s.m. Routebureau Groningen en Provincie Groningen

 
Meedoen aan de TodN Ommetjes
 
Grijp je kans en schrijf je alsnog in voor Tocht om de Noord 2018!!!
Wandelen is één van de meest natuurlijke manieren om te (starten met) bewegen. Naast dat het  gezellig is en je veel ziet, is het ook nog eens gezond. Als partner van Tocht om de Noord, organiseert Huis voor de Sport Groningen daarom in mei en juni ‘Tocht om de Noord Ommetjes’ ter voorbereiding op het wandelfestival van het jaar, dat plaats vindt op 29 en 30 september.  Doe jij ook mee?
Locatie Ommetjes
De Ommetjes vinden plaats in 7 regio’s. Per regio worden vier Ommetjes georganiseerd. Deze Ommetjes zijn ook de beginnende wandelaars interessant, zij moeten wel een uur kunnen doorlopen. Je komt iedere keer door een ander stukje, verrassend Groningen. In ieder Ommetje wordt een ander wandelthema onder de aandacht gebracht.
Kosten
De Ommetjes worden begeleid door gecertificeerde wandeltrainers. Voor slechts  €20,- volg je vier wandeltrainingen van één uur en krijg je alsnog de kans om je in te schrijven voor de Tocht om de Noord.
Voorwaarde voor de inschrijving is dat je in ieder geval met drie van de vier Ommetjes mee doet. Ook onder deze voorwaarde word je tijdens het vierde Ommetje, dat gaat over een deel van het Pronkjewailpad, de stempelkaart (speciaal voor TodN Ommetjes deelnemers) tegen een gereduceerde prijs aangeboden. 
Aanmelden
Aanmelden voor de Tocht om de Noord Ommetjes kan via (klik op): Huis voor de sport Groningen.
De officiële inschrijving voor de Tocht om de Noord is al gesloten, dus op deze manier kun je trainen en ook nog meedoen! Wees er snel bij, want vol=vol!  Bij een te geringe deelname op bepaalde startlocaties zullen regio’s worden samengevoegd.
“Vergezichten van De Ploeg”
Het wandelfestival Tocht om de Noord gaat dit jaar verticaal door de provincie Groningen: “van Drenthe tot aan ‘t Wad”. De tocht staat dit jaar in het teken van het zintuig ‘zien’. Het thema van Tocht om de Noord 2018 luidt: “Vergezichten van De Ploeg”
 
 
 
Facebook, Twitter, Instagram bij TodN
Wilt u de activiteiten van Tocht om de Noord blijven volgen, kijk dan op:  facebook.com/tochtomdenoord, twitter.com/tochtomdenoord, instagram.com/tochtomdenoord.
 
Voor de activiteiten van het Pronkjewailpad, kijk en volg ons op:
Facebook.com/Pronkjewailpad en twitter.com/Pronkjewailpad
 
Wilt u via Twitter mooie activiteiten en foto's met ons delen? Wilt u op de hoogte blijven van het allerlaatste nieuws tijdens de Tocht om de Noord en het Pronkjewailpad?
 
Deel het op twitter: #TodN2018 en #PWP2018
Lets keep in Contact!
 
 
Tocht om de Noord, Postbus 3104, 9701 DC  Groningen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / www.TochtomdeNoord.nl
Facebook.com/tochtomdenoord ; twitter.com/tochtomdenoord 

UITNODIGING DORPSVISIE logo dorpsbelangen

Voor: Drie werksessies over de toekomst van het dorp

In de gemeente Eemsmond wordt hard gewerkt aan gebiedsplannen waarin de leefbaarheid van de dorpen centraal staat. Wat is er nodig om de leefbaarheid te versterken. Welke keuzes voor de toekomst zijn hiervoor nodig? Bestaat daarvoor breed draagvlak en welke mogelijkheden zien dorpsbewoners om zich daar samen met anderen voor in te zetten?

Deze vragen vormen onderwerp van gesprek tijdens drie werksessies over de toekomst van het dorp.
Voor deze werksessie kan Warffum een beroep doen op ondersteuning van Fenna Bolding, adviseur van CMO STAMM. Zij bereidt de werksessies voor, brengt ontwikkelingen, knelpunten, bedreigingen en kansen in beeld en schets trends voor de toekomst. Ze helpt ook bij het bijeen brengen van alle partners die samen met het dorp kunnen bijdragen aan het versterken van de leefbaarheid van Warffum.

In de werksessies is het dorp aan zet: we gaan samen aan de slag om de toekomst van Warffum vorm te geven. Iedereen is van harte welkom en dat geldt zeker ook voor de jeugd. Laat je horen en denk mee!

In werksessie 1 kijken we aan de hand van maatschappelijke trends en ontwikkelingen naar de toekomst van Warffum en Breede. We verkennen of we dit herkennen en welke kansen er liggen en ook wat er nodig is om die te verzilveren.

In werksessie 2 gaat het over de prioriteiten die het dorp stelt en over de bijdrage die Warffum zelf kan leveren. Welke inzet van dorpsbewoners is nodig? En waarvoor zijn andere partijen nodig? Welke maatschappelijke (en/of economische) partners zijn dat?

In werksessie 3 betrekken we andere partijen bij het gesprek en maken we een concretiseringsslag. Hoe vertaalt zich dit in de gebiedsagenda?

Deze werksessies zijn voor Warffum niet de eerste keer dat er wordt gesproken over de toekomst van het dorp. Over tal van zaken is al veel gediscussieerd en soms zijn er ook al keuzes gemaakt. De werksessies zijn niet bedoeld om discussies over te doen, maar wel om na te gaan voor welke ideeën breed draagvlak bestaat en hoe dat zich kan vertalen in eigen inzet om de plannen samen met anderen te realiseren.

Het resultaat van de werksessies is: brede overeenstemming over de toekomst van Warffum, inclusief gewenste maatregelen en helderheid over de eigen inzet die het mogelijk maakt om de plannen te realiseren.

De drie werksessies vinden plaats op maandagavonden van 19.00 tot 20.30 uur.
De data zijn al bekend:
Maandag 23 april in Villa Vriesenstein
Maandag 14 mei locatie volgt nog
Maandag 28 mei in Villa Vriesenstein

U bent van harte welkom.

Graag aanmelden bij vereniging Dorpsbelangen Warffum en Breede:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Postadres: Stationsweg 15, 9989 BT Warffum.

 

Beste bezoeker,

 

Jammer genoeg werkt de software van onze website niet correct meer, waarvoor onze excuses. 

Wij zijn bezig een simpeler site op te zetten, maar dat heeft wat tijd nodig.

 

Actuele berichten zijn te vinden op onze Facebookpagina .

180118 kerkbreede web


Al enige tijd ziet het witte kerkje van Breede er wel heel haveloos uit. Niet alleen de plaatselijke commissie van de kerk is dat opgevallen, maar ook onze donateurs, toevallige wandelaars, omwonenden en trouwe huurders. Inmiddels heeft de plaatselijke commissie van de kerk Breede van de Stichting Oude Groninger Kerken waaronder de kerk van Breede valt, te horen gekregen dat het groot onderhoud van de kerk, dat al enkele jaren gepland staat, in de zomer van 2018 daadwerkelijk zal plaatsvinden. Voor direct en indirect betrokkenen is het verheugend te weten dat de kerk zowel van binnen als van buiten wordt aangepakt, zodat het schilderachtige kerkje weer in ere zal worden hersteld.

Het streven van de commissie blijft erop gericht om de kerk zo toegankelijk mogelijk te houden zowel voor verhuur voor diverse activiteiten (bijvoorbeeld het Quiltfestival, huwelijken e.d.) als voor de evenementen die de commissie zelf organiseert, waaronder concerten, lezingen of, in combinatie met anderen, activiteiten zoals het sleutelbewaardersproject. Dit project omvat de samenwerking van de kerk Breede met leerlingen van de O.B.S. Jansenius de Vries .

Wat de gang van zaken binnen de plaatselijke commissie zelf betreft heeft er een wisseling van bestuursleden plaatsgevonden. Pieter Hofman heeft de commissie verlaten. De voorzitter van de commissie Hilde Krips-van der Laan is opgevolgd door Zwaantien Bentema die onder meer de verhuur van de kerk onder haar beheer heeft (0651284083); Gerard Wolthuis blijft secretaris; het nieuwe commissielid André Woldendorp, neemt de financiën van Hidde Feenstra over maar deze laatste blijft lid, evenals Mia Kool-Andeweg, Ineke Bakker, Ties Rotteveel en Gerrie Jonker.

De plaatselijke commissie Kerk Breede
www.kerkbreede.nl / facebook.com/dorpbreede
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bewoners aardbevingsgebied kunnen rechtsbijstandverzekering afsluiten

Uit onderzoek van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) blijkt dat het voor bewoners van het aardbevingsgebied mogelijk is bij meerdere verzekeraars een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Hieronder valt ook de verzekering voor juridische procedures ten gevolge van schade door bodembeweging. Er blijkt door deze verzekeraars geen uitzondering te worden gemaakt voor aanvragers in het aardbevingsgebied ten aanzien van andere gebieden in Nederland. Het Verbond van Verzekeraars heeft deze bevindingen bevestigd.

Bewoners van het aardbevingsgebied kunnen onder andere bij ARAG, Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en Averó een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Deze verzekeraars hanteren geen bijzondere voorwaarden. Wel geldt een algemeen verzekeringsprincipe. Er kan geen verzekering worden afgesloten voor een voorval als het voorval al heeft plaatsgevonden. NCG monitort of er voldoende partijen zijn waarbij een rechtsbijstandsverzekering kan worden afgesloten.

Bewoners die toch problemen ondervinden om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten, kunnen dit bij NCG melden. Door een e-mail te sturen naar info@nationaalcoördinatorgroningen.nl of te bellen met 088 041 44 44. Ook als de verzekeraar volgens de bewoner onredelijke voorwaarden stelt. Meer informatie over rechtsbijstandverzekeringen en overige mogelijkheden voor (rechts)hulp vindt u op de website www.nationaalcoordinatorgroningen.nl onder het thema schade.