actueel

logo kerk breede

Concert Jong Talent in de kerk van Breede

Première in Breede: Nesje Duo
Marimba en Harp, Jelena Vesković & Edwin van der Wolf

Zondag 16 september, aanvang 16:00 uur

Op de derde zondag in september speelt er weer Jong Talent in het kerkje van Breede.
Het Nesje Duo, in de bijzondere samenstelling van harp en marimba, speelt eigen arrangementen van bestaande composities van Claude Debussy, Pjotr Iljitsj Tsjajkovski en Arvo Pärt.
Behalve bestaande composities gaat er een stuk van slagwerker van der Wolf zelf in première, “Saw Birds Fly”. Het citaat “‘When I was a young boy I was never afraid. Saw birds fly high in the sky” is het thema van het concert.

Jelena en Edwin zijn sinds hun afstuderen in 2015 professioneel actief en beide hebben zij een breed werkveld opgebouwd. Ze geven les in het Noorden, geven concerten en dirigeren.

Slagwerker Edwin van der Wolf studeerde aan het Prins Claus conservatorium in Groningen waar hij zijn Bachelor cum laude en zijn Master of Music behaalde.
Geregeld remplaceert hij in verschillende beroepsorkesten, waaronder het Noord Nederlands Orkest, het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, het Metropole Orkest en de meest uiteenlopende ensembles. Tevens is hij lid van de Youth Percussion Pool; een internationaal zeer actieve slagwerkgroep, die in 2012 bekroond werd met de titel Ensemble of the Year.
In september 2013 ontving Edwin de VNO-NCW Noord Talent Award, deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een jong talent dat uitblinkt op het gebied van muziek of dans en over ondernemende kwaliteiten beschikt. Als docent is hij verbonden aan Kunstbedrijven Westerkwartier en Drum- en Slagwerkles Midden-Groningen, waar hij lesgeeft in kleine trom, drums, pauken en malletinstrumenten, zoals xylofoon, marimba, vibrafoon.

Jelena Vescoviç behaalde haar bachelor aan de Academy of Arts van de universiteit in Novi Sad, Servië. Als onderdeel van haar studie Muziekeducatie (solfège en muziekpedagogiek) is zij opgeleid als koordirigente. Vervolgens behaalde zij haar Master aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Jelena werkte samen met internationaal gerenommeerde dirigenten, waaronder Tamara Adamov Peijević, Sidumo Jacobs, Basilio Astulez Duque, Michael Gohl, Peder Karlsson, Theodora Valovitsch e.a.
Ze nam deel aan een verscheidenheid van masterclasses, seminars en workshops, zoals Europa Cantat (in Utrecht, Turijn en Pécs), Cantat Novi Sad en het Zimrya Festival (Jeruzalem).

Jelna werkt ook als freelancer aan de creatie en realisatie van muziekprojecten op het gebied van Muziek & Dementie (City Proms Embrace) en vluchtelingenwerk (Stichting de Vrolijkheid). Hierin bundelt zij haar kennis en ervaring als dirigente, workshopleider en harpiste.
Welkom in Breede!

Organisatie: Concertcommissie kerk Breede
Toegangsprijs: € 12,50, tot 18 jaar € 6,00
Adres: Breede 15, 9989 TA Breede

Concert Jong Talent in de kerk van Breede

logo artww met tekst

Oren en ogen tekort tijdens AWW 2018!

Art Weekend Warffum beleeft op zaterdag 1 en zondag 2 september zijn derde editie. U komt weer ogen en oren tekort om van al het moois te genieten! Open ateliers, intieme concertjes, workshops voor jong en oud, wandelen over de wierde met Warffumer schrijvers en – nieuw! – film in het Huiskamercafé. Op www.artweekendwarffum.nl vindt u het programma en daar presenteren ook alle deelnemers zich. De deuren staan beide dagen open van 11.00 tot 17.00 uur.

Er is nieuw werk van oude bekenden en er doen ook de nodige nieuwe kunstenaars mee. Bas Jan van Stam bijvoorbeeld maakt eigenzinnig realistisch werk, deels op groot formaat. Anna Maria Vargiú schildert prachtige portretten, stillevens en landschappen en haar vriend Meindert Wiersema schildert en tekent eveneens én hij maakt mooie beelden. Natuurtekenares Trudy Beekman kent u misschien al van haar fantasievolle etalage in de Hoofdstraat. Evelien Borgonjon schrijft ultrakorte verhalen met veel oog voor detail. Bekijk ook de landschapstekeningen van Marjoke Kuiper, de sculpturen van Machteld Kee en het werk van Margriet Hofman. Vrijwel alle beeldende kunstenaars laten hun werk zien in hun eigen atelier. Drie van hen exposeren in het Auditorium van Openluchtmuseum Het Hogeland, gratis toegankelijk via ingang Oosterkerkpad.

Concertjes
Zanger Klaus Donkersloot zingt Nederlandstalig repertoire. Zaterdag en zondag brengt hij in het Auditorium van het Openluchtmuseum vooral eigen werk. Monday Monday onder leiding van Gerrie Jonker verrast u zaterdagmorgen in de voormalige Gereformeerde kerk. Wie meer van klassiek houdt, kan zondag terecht in de sfeervolle tuin van Camp Zuiderhorn waar Ineke Bakker haar piano laat klinken via het open raam tijdens enkele zogenaamde Vensterconcertjes. ’s Zaterdags trakteert Duo Fine u op fijnzinnige luisterliedjes, Hans Nomen laat beide dagen zijn klavecimbel klinken in de voormalige pastorie, Rudi Diekstra bespeelt het orgel in Breede en in Warffum en het Warffums Mannenkoor is ook weer van de partij. Het Ommelander Saxofoonkwartet, een van de hoogtepunten van AWW 2016, verzorgt het slotconcert van AWW 2018 op zondagmiddag in de Hervormde kerk.

Workshops voor jong en oud
In 2016 hielden we al een paar workshops en we merkten dat dat enorm aansloeg. Daarom hebben we het interactieve programma deze editie flink uitgebreid. Speciaal voor de jeugd is er een gevarieerde serie workshops. Deelnemende kunstenaars leren kleine groepen kinderen de kneepjes van hun kunst. Natuurtekenares Trudy Beekman, Eelco Bruinsma met haiku’s, drummer Sander de Groot, keramiste Anjo de Groot, klavecimbelspeler Hans Nomen en striptekenaar Jan Klinkhamer geven workshops van ongeveer een uur. Meer informatie en inschrijven op de site.
Ook volwassenen kunnen weer hun creatieve ader aanboren tijdens AWW. Denk aan canons zingen onder leiding van Kaja van Grieken in de kerk van Breede, striptekenen met Jan Klinkhamer of haiku’s schrijven met Eelco Bruinsma. Volwassenen zijn ook welkom bij de twee workshops van klavecinist Hans Nomen. Kijk ook hiervoor op de site.

Schrijverswandeling
De Warffumer schrijvers Lupko Ellen, Erik de Graaf, Chris Kiel, Henk van Welzen en Evelien Borgonjon nemen u zondag graag mee op een onderhoudende wandeling van ongeveer anderhalf uur op en rond de wierde van Warffum. Zij vertellen op bijzondere plekken een passend verhaal, om te beginnen in het Huiskamercafé aan het Noorderkerkpad waar ook de start van de wandeling is. Deelnemers ontvangen een klein boekje met de route en de verhalen. Aanmelden via de site.

Nieuw op het programma: film
AWW kondigt in 2018 met veel genoegen een nieuwe kunstvorm aan! De nieuwe filmclub Cinema Het Hogeland geeft als voorproefje van haar najaarsprogrammering een doorlopende vertoning van passende filmfragmenten. Kom daarvoor naar het Huiskamercafé aan het Noorderkerkpad – daar kunt u meteen een kopje thee of koffie drinken en uw voeten even rust gunnen.
Wat u pas later kunt zien, zijn de filmproducties die gemaakt worden tijdens AWW. Filmmaakster en dorpsgenote Ina Spijk gaat in het weekend met Henk en Betsie Hoek langs de ateliers, concertjes en andere kunst van hun keuze. Ina maakt hiervan een item voor Samen in Beeld TV dat naderhand op www.sameninbeeld.tv en www.artweekendwarffum.nl te vinden zal zijn. We hopen daarnaast korte filmimpressies van AWW te laten zien van Imke Alma en van de videogroep van Samen in Beeld.

Hapje en drankje
Bezoekers kunnen tijdens AWW op verschillende plekken in het mooie Warffum genieten van een hapje en een drankje. Natuurlijk is het Spijslokaal aan het Oosterkerkpad beide dagen geopend. Als u daar neerstrijkt, kunt u meteen de werken bewonderen van drie kunstenaars die exposeren in het naastgelegen Auditorium van het Openluchtmuseum. Het Huiskamercafé aan het Noorderkerkpad is het hele weekend open voor koffie, thee of een drankje – tegelijk kunt u dan even een mooi stukje film bekijken. En een welkome aanvulling op het horeca-aanbod van Warffum: onze jonge dorpsgenoten Mawi en David van Cielito Lindo serveren beide dagen op Camp Zuiderhorn een Mexicaanse lunch! Een uitgelezen kans om kennis te maken met dit nieuwe bedrijfje en met deze heerlijke keuken.

Eventuele plotselinge wijzigingen in het programma worden aangekondigd op de Facebookpagina van Art Weekend Warffum en via Twitter.

logo staatsbosbeheer

Aan de omwonenden

Maandag 30 juli a.s. start Staatsbosbeheer volgens planning met boswerkzaamheden in het bos bij Warffum (langs het spoor), die nodig zijn als gevolg van de essentaksterfte. Veel essen in dit bos zijn aangetast door deze schimmelziekte, waarvan de bomen niet herstellen. Het effect van de ziekte wordt ook in dit bos nog versterkt door het optreden van honingzwam. Vanuit veiligheidsoverwegingen verwijderen we de zieke essen in de bosvakken. De vitale essen hopen we te kunnen sparen. Deels zullen nieuwe bomen worden geplant en deels wordt er ruimte geboden voor natuurlijke verjonging. De herplant zal op zijn vroegst na de zomer van 2019 beginnen.

Wat merkt u van de werkzaamheden?
Het zagen van de zieke essen vindt plaats met een houtoogstmachine, een ‘harvester’, en neemt circa twee weken in beslag. Deze geavanceerde machine kan nauwkeurig en precies werken. De machine velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van gewenste lengte. Zodra de harvester zijn werk bijna heeft afgerond komt een uitrijder de stammen op (rol)stapels leggen in het bos, nabij de afgesloten spoorwegovergang, deze worden uiteindelijk met vrachtwagens afgevoerd.
Er wordt gewerkt volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer. Het hout van de essen wordt verkocht en de opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt om de kosten van de hele operatie zoveel mogelijk te dekken. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de afnemers. Deze rolstapels zullen op de sloot gezet worden.
Het fietspad en het wandelpad in het werkgebied blijven in principe toegankelijk, maar kunnen tijdens de werkzaamheden deels worden afgesloten of tijdelijk minder goed begaanbaar zijn. Op plaatsen waar veel essen staan zal het beeld van het bos ingrijpend veranderen. De bestemming blijft echter bos maar bomen groeien nu eenmaal langzaam.

Vragen?
Heeft u vragen of opmerkingen of ideeën over toekomstige ontwikkelingen in dit bos dan kunt U een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met 0519-345145.
Kijk voor meer informatie over essentaksterfte en duurzaam bosbeheer en houtoogst op www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/dossiers/bos-en-hout/essentaksterfte

warffumerbos googlemaps

Beste bezoeker,

 

Jammer genoeg werkt de software van onze website niet correct meer, waarvoor onze excuses. 

Wij zijn bezig een simpeler site op te zetten, maar dat heeft wat tijd nodig.

 

Actuele berichten zijn te vinden op onze Facebookpagina .

Bewoners aardbevingsgebied kunnen rechtsbijstandverzekering afsluiten

Uit onderzoek van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) blijkt dat het voor bewoners van het aardbevingsgebied mogelijk is bij meerdere verzekeraars een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Hieronder valt ook de verzekering voor juridische procedures ten gevolge van schade door bodembeweging. Er blijkt door deze verzekeraars geen uitzondering te worden gemaakt voor aanvragers in het aardbevingsgebied ten aanzien van andere gebieden in Nederland. Het Verbond van Verzekeraars heeft deze bevindingen bevestigd.

Bewoners van het aardbevingsgebied kunnen onder andere bij ARAG, Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en Averó een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Deze verzekeraars hanteren geen bijzondere voorwaarden. Wel geldt een algemeen verzekeringsprincipe. Er kan geen verzekering worden afgesloten voor een voorval als het voorval al heeft plaatsgevonden. NCG monitort of er voldoende partijen zijn waarbij een rechtsbijstandsverzekering kan worden afgesloten.

Bewoners die toch problemen ondervinden om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten, kunnen dit bij NCG melden. Door een e-mail te sturen naar info@nationaalcoördinatorgroningen.nl of te bellen met 088 041 44 44. Ook als de verzekeraar volgens de bewoner onredelijke voorwaarden stelt. Meer informatie over rechtsbijstandverzekeringen en overige mogelijkheden voor (rechts)hulp vindt u op de website www.nationaalcoordinatorgroningen.nl onder het thema schade.