logo staatsbosbeheer

Aan de omwonenden

Maandag 30 juli a.s. start Staatsbosbeheer volgens planning met boswerkzaamheden in het bos bij Warffum (langs het spoor), die nodig zijn als gevolg van de essentaksterfte. Veel essen in dit bos zijn aangetast door deze schimmelziekte, waarvan de bomen niet herstellen. Het effect van de ziekte wordt ook in dit bos nog versterkt door het optreden van honingzwam. Vanuit veiligheidsoverwegingen verwijderen we de zieke essen in de bosvakken. De vitale essen hopen we te kunnen sparen. Deels zullen nieuwe bomen worden geplant en deels wordt er ruimte geboden voor natuurlijke verjonging. De herplant zal op zijn vroegst na de zomer van 2019 beginnen.

Wat merkt u van de werkzaamheden?
Het zagen van de zieke essen vindt plaats met een houtoogstmachine, een ‘harvester’, en neemt circa twee weken in beslag. Deze geavanceerde machine kan nauwkeurig en precies werken. De machine velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van gewenste lengte. Zodra de harvester zijn werk bijna heeft afgerond komt een uitrijder de stammen op (rol)stapels leggen in het bos, nabij de afgesloten spoorwegovergang, deze worden uiteindelijk met vrachtwagens afgevoerd.
Er wordt gewerkt volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer. Het hout van de essen wordt verkocht en de opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt om de kosten van de hele operatie zoveel mogelijk te dekken. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de afnemers. Deze rolstapels zullen op de sloot gezet worden.
Het fietspad en het wandelpad in het werkgebied blijven in principe toegankelijk, maar kunnen tijdens de werkzaamheden deels worden afgesloten of tijdelijk minder goed begaanbaar zijn. Op plaatsen waar veel essen staan zal het beeld van het bos ingrijpend veranderen. De bestemming blijft echter bos maar bomen groeien nu eenmaal langzaam.

Vragen?
Heeft u vragen of opmerkingen of ideeën over toekomstige ontwikkelingen in dit bos dan kunt U een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met 0519-345145.
Kijk voor meer informatie over essentaksterfte en duurzaam bosbeheer en houtoogst op www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/dossiers/bos-en-hout/essentaksterfte

warffumerbos googlemaps